3 Manteau-titels in longlist Gouden Strop

Aspe, Coppers en Eekhaut in de running voor de voornaamste Nederlandse literaire prijs voor thrillers

Al het goede komt in drieën, dat heeft Manteau goed begrepen. Maar liefst drie van onze thrillerauteurs veroverden - of liever, verkilden in ijskoude spanning - het hart van onze noorderburen en schopten het tot bij de beste Nederlandstalige thrillerschrijvers van 2015. De enige uitgeverij met drie genomineerden, goed voor 25 procent van de gehele longlist. Pieter Aspe werd genomineerd met zijn misdaadroman Zonder voorschrift, Toni Coppers maakt kans op de ultieme bekroning met Dood water en Guido Eekhaut met zijn Kingston noir.

Het is niet de eerste keer dat de misdaadauteurs van Manteau in de prijzen vallen. In 2014 won Toni Coppers de gerenommeerde Hercule Poirotprijs uitgereikt door Knack. Om over Aspe nog maar te zwijgen. In 2001 ging hij Coppers vooraf met zijn bekroning voor Zoenoffer (in 2001) én voor zijn gehele oeuvre in 2010. Ook Humo's Gouden Bladwijzer heeft hij op zijn conto staan. Guido Eekhaut bemachtigde dezelfde befaamde Hercule Poirotprijs in 2009.

De shortlist wordt bekend gemaakt op 30 april. De uitreiking van de prijs, die bestaat uit een bedrag van € 10.000 en een sculptuur, vindt plaats op 28 mei 2015 tijdens de Avond van het Spannende Boek. Met deze nominatie bewijst Manteau de kracht van haar thrillerfonds.

"De beste thrillers die de jongste jaren in Vlaanderen verschenen zijn." (HUMO over Pieter Aspe)

"Misschien is Liese Meerhout wel het geloofwaardigste personage dat in de voorbije decennia in de Nederlandstalige thrillerliteratuur is opgedoken." (Boek.be over Toni Coppers)

"Zijn thrillers zijn ambitieus en vlot geschreven - de koning van de onconventionele plot." (Het Nieuwsblad over Guido Eekhaut)

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be