45 jaar na datum verschijnt een herziene bundeling brieven van Jef Geeraerts aan collega-schrijvers, vrienden en zijn geliefde Eleonore

'Elf brieven rondom liefde en dood': Geeraerts over twee thema's die onvermijdelijk dicht bij elkaar liggen in zijn poëtica

Jef Geeraerts schreef tussen 1968 en 1971 brieven aan vrienden en collega-schrijvers die in 1972 bij Manteau verschenen als Tien brieven rondom liefde en dood. Hij richtte zijn woorden onder anderen aan Hugo Raes, Marnix Gijsen, Arthur Massart, Paul Snoeck of Anatole Deibler. Geeraerts was toen veertig en gaat in de brieven dieper in op de begrippen liefde en dood, eros en thanatos, die in zijn poëtica onvermijdelijk dicht bij elkaar liggen. Ze vormen vitale zetten in het schaakspel van zijn oeuvre, waarin de tijdsklok het schrijven zelf is. In deze brieven laat de grootmeester echo’s horen van de Gangreen-cyclus die toen in volle opbouw was.

‘Een paard deel je niet. Net zomin als een vulpen. Die twee zijn hun meester trouw, en hun meester is hen trouw.’ – Jef Geeraerts in Elf brieven rondom liefde en dood

Precies vijfenveertig jaar later verschijnt Elf brieven rondom liefde en dood, de oorspronkelijke tien aangevuld met een brief die hij in 1979 schreef aan zijn grote liefde Eleonore ‘Nora’ Vigenon. Deze editie wordt ingeleid door Margot Vanderstraeten, die Jef Geeraerts niet alleen verschillende keren uitgebreid interviewde, maar ook tot de intieme vriendenkring van Jef en Nora behoorde. Haar inleiding is een twaalfde brief aan de schrijver zelf.

‘Maar ik herinner me nog dat jij zei dat je paard en taal met eenzelfde, door liefde gedreven bezetenheid probeerde te dresseren; dat je deze twee levende wezens, juist door ze met liefde en geduld te beteugelen, vleugels kon geven. Dat je dankzij de geheime band die je met beide onderhield, zelf vleugels kreeg.’ – Margot Vanderstraeten aan Jef Geeraerts

Dit brievenboek vormt een tweeluik met Omtrent liefde en dood. Een afscheid van Erwin Mortier. Daarin gedenkt hij Jef en Eleonore, die hij van nabij heeft gekend.

‘Als we de doden niet uit de kamers van onze ziel verdrijven, blijven ze hangen. We moeten ze verbannen om ze te kunnen verwelkomen in onze herinneringen als wat ze geworden zijn: aflijvigen; dierbaren die bestaan hebben, maar er voorgoed niet meer zijn. Die tijdelijke ballingschap is noodzakelijk om hun wederkomst te garanderen.’ – Erwin Mortier in Omtrent liefde en dood

In zijn nieuwe boek brengt Erwin Mortier deze ballingschap op sublieme wijze in praktijk. Al schrijvend volgt hij twee dierbare vrienden naar de uiterste randen waar de dood zich bevindt. Maar hij maakt zich net op tijd los, om hen tegelijk weer op papier te laten verschijnen: onder zijn pen komen ze terug als krachtige personages. Beide boeken verschijnen op 23 februari 2017, de dag dat Jef Geeraerts 87 jaar zou zijn geworden.

Jef Geeraerts (1930-2015) staat bekend als één van de meest gelezen schrijvers van de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij verwierf in de jaren zestig en zeventig bekendheid met zijn Gangreen-cyclus. Het eerste boek in de reeks, Black Venus (1968), deed in Vlaanderen veel stof opwaaien door de gedurfde erotiek en zogenoemde racistische inslag. Het leverde hem evenwel in 1969 de driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza op. Geeraerts ging zich daarna met succes specialiseren in misdaadromans, vaak met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol (o.a. De zaak Alzheimer en Dossier K).

Erwin Mortier debuteerde in 1999 met de roman Marcel. In 2008 verscheen de bekroonde roman Godenslaap. Daarna publiceerde hij  onder meer Gestameld liedboek, over zijn aan alzheimer lijdende moeder en De spiegelingen, waarin net als in Godenslaap de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelt.

-----------------------------------------------------------------

Elf brieven rondom liefde en dood | Jef Geeraerts
ISBN 9789022333945 |  blz. 272 | € 22,50 | Paperback
Uitgeverij Manteau
Verschijnt op 23 februari

-----------------------------------------------------------------

Omtrent liefde en dood. Een afscheid  | Erwin Mortier
ISBN 97890234 99435 |  blz. 104 | € 17,99 | Gebonden
Uitgeverij De Bezige Bij
Verschijnt op 23 februari

-----------------------------------------------------------------

Alexandra Cousy

WPG Uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be