75 jaar geleden viel het Duitse leger België binnen

Maak kennis met onze drie WO II-specialisten

Op 10 mei is het 75 jaar geleden dat het Duitse leger onaangekondigd ons land binnenviel. Mei 2015 wordt zonder meer dé herdenkingsmaand van de Tweede Wereldoorlog in België. Drie van onze auteurs hebben in hun werk bijzondere aandacht voor deze beklijvende geschiedenis: Pieter Serrien, Mark Van den Wijngaert en Peter Schrijvers. Samen overzien zij WO II van bij de inval door de Duitsers tot de bevrijding door de geallieerden, inclusief alle maatschappelijke veranderingen die zich in de jaren daartussen voltrokken.

De auteurs zijn beschikbaar voor interviews, graag een seintje.

Pieter Serrien is historicus en leraar geschiedenis aan het Sint-Ritacollege in Kontich. Hij is vooral geïnteresseerd in herinneringen aan de twee wereldoorlogen. In 2009 richtte hij het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief op. Met Tranen over Mortsel (2008) en Oorlogsdagen (2013) heeft hij al twee bestsellers op zijn naam staan.

  • Zo was onze oorlog (2014) is het resultaat van een uniek scholenproject, dat een duizendtal jongeren op pad stuurde om de generatie van hun grootouders te interviewen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het boek zijn honderden indringende en intieme verhalen verweven van gewone mensen in bijzonder ongewone omstandigheden.
  • Van onze jongens geen nieuws (mei 2015) vertelt het vergeten oorlogsavontuur van een generatie: de jongemannen die in mei 1940 van de Belgische regering het bevel kregen het land te verlaten, richting Frankrijk, met de bedoeling om ooit soldaat te worden. Enkele bekenden onder hen waren Bob Davidse, Leo Tindemans en Marc Sleen. Pieter Serrien trok samen met twee andere historici in hun voetsporen door Noord- en Zuid-Frankrijk. 

Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de HUBrussel. Hij publiceerde over de Duitse bezetting, de Belgische politieke geschiedenis, de monarchie en de internationale geschiedenis na 1950.

  • In zijn volledig herziene uitgave van België tijdens de Tweede Wereldoorlog (2015) schetst Van den Wijngaert, samen met eminente specialisten in de geschiedenis van WO II, een objectief beeld van de bezetting. Volgens de laatste historische inzichten en op een verhalende wijze verschaft het boek een helder overzicht van de vele uiterst ingrijpende gebeurtenissen, zowel op militair, politiek, economisch, cultureel, kerkelijk als sociaal vlak.

Peter Schrijvers is een Belgische historicus met internationale faam. Hij doceerde Amerikaanse geschiedenis in de Verenigde Staten en Zwitserland en is momenteel professor in Sydney. Hij is de auteur van zes boeken over de Tweede Wereldoorlog, waarvan enkele titels eerder verschenen bij het prestigieuze Cambridge University Press en Yale Univesity Press.

  • In De schaduw van de bevrijding (3e druk, 2014) doet Schrijvers het verhaal van de vernederende Duitse aftocht, een vaak machteloos Belgisch verzet en de euforische verwelkoming van de Angelsaksische bevrijders.
  • Bastogne (2014) zoomt in op de wanhopige gevechten in de Ardennen tijdens de winter van 1944-1945. Bloedstollend en in detail, met een scherp oog voor de schrijnende lotgevallen van de jonge Amerikaanse en Duitse soldaten en de radeloze Belgische burgers.

 

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be