Ancienne Belgique - Johan Ral

AB. Een muzikale geschiedenis

Midden in de stad, boven op de metrolijnen die dagelijks duizenden mensen van noord naar zuid vervoeren, worden in de AB zowat 300 keer per jaar steengoede concerten georganiseerd. Jong artistiek talent, commerciële zwaargewichten en internationale kleppers brengen er rock, jazz, dance, reggae, soul, rap, Vlaamse zang, Frans chanson. Johan Ral dook in de boeiende geschiedenis van de AB - van de jaren 1930 tot vandaag.

Johan Ral - Ancienne Belgique, een muzikale geschiedenis - ISBN 9789022330050 - ca. 288 blz. - € 34,99 - Een uitgave van Manteau

Reminder: het boek wordt aanstaande maandag (27 oktober) voorgesteld in AB.

Voor meer informatie over de boekvoorstelling, contacteer Kevin McMullan (AB) - kmm@abconcerts.be.

Op basis van grondige research en aan de hand van zo’n 200, vaak niet eerder gepubliceerde illustraties en foto’s, vertelt Ancienne Belgique het kleurrijke verhaal van de Brusselse muziektempel - en meteen ook van 80 jaar muziekgeschiedenis. Van Aznavour tot Arbeid Adelt! en van Zappa tot Zap Mama. Van Brel en Brassens tot Barman en Bettens, van Trenet en Piaf  tot Tura en Pawlowski, van Johnny Hallyday en Françoise Hardy tot Herbie Hancock, van Oscar Denayer tot Oscar And The Wolf… Van theater en dans tot wereldmuziek. Daarbij kruidt Johan Ral degelijk historisch werk met gepassioneerde getuigenissen.

Het boek beschrijft ook de redding van de AB, einde jaren 1970. Dankzij de politieke wil om er een Vlaamse instelling in de hoofdstad van te maken, biedt de AB Vlaamse artiesten een vaste stek, die nadrukkelijk open staat voor de wereld. Tot slot brengt Ancienne Belgique een portret van de AB vandaag: meer dan een internationaal veelgeprezen en geapprecieerde concertzaal, een echt 'muziekhuis' dat kansen geeft aan nieuw en alternatief talent.

Met exclusieve gastbijdragen van Arno, Jools Holland en een essay van Marc Didden. Didden, AB-fan van het eerste uur, onderneemt een trip down memory lane. Van zijn allereerste concert - The Shadows, in het gezelschap van een hond die zijn naam kon schrijven - tot vandaag. Zijn conclusie is eenvoudig: 'Mijn beste live muzieksouvenirs liggen in de Brusselse Steenstraat.'

AB viert haar 35-jarig bestaan, een jaar lang.

‘Belgium: you are lucky to have AB in your town. Best venue ever.’ – Mikael Jorgensen (Wilco)

‘AB is the best venue in Europe. No, in the world!’– Mike Patton (Faith No More)

‘De AB is perfect, state of the art, da’s af.’ – Tom Barman

Johan Ral begon zijn carrière als journalist bij het rockmagazine RIFF en het weekblad Knack, en als producer, journalist en nieuwsanker bij de openbare omroep. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de populaire muziek. Zijn bijdragen zijn geregeld te horen op Radio 1 en Classic 21 en hij schrijft ook scenario’s voor muziekdocumentaires. Als communicatieadviseur was Johan nauw betrokken bij de 0110 en Belgavox-concerten. In 1997 verscheen van hem A History of EMI in Belgium.

 

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be