BAPAS

BAPAS

Belgische biertapas

Dinsdag 9 juni 2015 — De Belgische kwaliteitsbieren zijn wereldvermaard en het is al langer bekend dat een biertje bij sommige gerechten geweldig kan smaken. Maar hoe komt dat? Auteur Karl Van Malderen is een voorloper in wat men in het jargon bierpairing noemt, het ontwikkelen van verrassende recepten bij een bepaald soort bier. In Bapas vertelt hij je meer over zijn bierpairing-methode. Alles begint bij een analyse van de smaak, het aroma en de textuur van een bier. Vervolgens worden via associatie en contrast bijpassende ingrediënten gezocht, wat ten slotte uitmondt in een heerlijk gerecht. Het resultaat is een unieke smaaksensatie.

Neem de proef op de som en probeer de gerechten uit dit boek. Een paar proevertjes: Schapenkaaskroketje met puntpaprikasalsa, amandel & Tongerlo Blond, Pizza met parmaham, oregano, buffelmozzarella & Omer, Grijze garnaal met aardappelmousseline, postelein, gepocheerd kwartelei & Hommelbier, Brochette van tijgergarnaal met milde curry, basmatirijst & Tripel Karmeliet, Groene mosselcurry met kokos, citroengras & Jan de Lichte, Witte chocolademousse met granaatappel en speculaascrumble & Buffalo Grand Cru…

De oog- en tongstrelende foto’s maken het Bapas-plaatje compleet. Eet, drink en geniet!

Karl Van Malderen is docent voedings- en gezondheidsleer aan de Erasmushogeschool Brussel en drijvende kracht achter het Bapas-concept. In de opleiding zythologie (biersommelier) is hij ook docent ‘bier en gastronomie’, waar hij de studenten de weg wijst in de complexe materie van bierpairing.

Bapas ligt vanaf volgende week in de winkel. De auteur is beschikbaar voor interviews, geef me gerust een seintje.

ISBN 9789022331033 | Bapas | 192 blz. | €24,99 | Hardcover | Manteau

(c) Bram Belet
Cover 'Bapas'