Buitengewoon Maggie De Block - Marijke Libert

Mega-Maggie zoals ze nooit eerder in haar kaarten en in haar ziel liet kijken.

1998. Guy Verhofstadt kijkt vreemd op. Een huisarts uit Merchtem zonder bestuurservaring valt bij de voorzitter binnen met het verzoek: Ik wil naar de Kamer. En ze motiveert haar keuze. Maggie De Block wordt uiteindelijk verkozen, backbencher en na tien jaar onverwacht staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Nog eens drie jaar later is de cirkel rond. Maggie, intussen de populairste politica van het land, krijgt de belangrijke ministerpost Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Buitengewoon Maggie De Block brengt zonder pretentie het verhaal van Maggie, die van jongs af aan overtuigd liberaal is en geen andere mogelijkheid zag dan geneeskunde studeren.De rest staat in het boek.

Buitengewoon Maggie De Block - ISBN 9789022330395 - € 22,50 - 240 blz. - paperback - Een uitgave van Manteau

Maggie De Block en Marijke Libert zijn beschikbaar voor interviews.

Geef me gerust een seintje als u meer informatie wenst.

Voor ze politica werd, was Maggie arts. De artseneed die ze zwoer (verbind ik mij plechtig mijn leven te wijden aan de dienst van de mens) is zowel in leven als werk, voor de arts en de politica steeds het credo gebleven.”

Maggie. Een dokter uit Merchtem heeft dit weekend de eed afgelegd als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, een van de belangrijkste departementen van deze regering.

Drie jaar geleden, eind 2011 : als onbekend parlementslid neemt Maggie de lastige bevoegdheid asiel-migratie-opvang aan. Ze maakt een einde aan de asiel- en opvangcrisis.

De anonieme backbencher wordt de bekendste voornaam van het land. De politica krijgt fans, stijgt in de polls, wordt de populairste. Vlaanderen én Wallonië komen in de greep van de Maggie-mania. Maggie, vroeger al de primus van de klas, wordt beloond met haar beste rapport ooit – een priemgetal: 131.713 voorkeurstemmen – bij de moeder der verkiezingen, in de kleinste kieskring van dit land. Hoe is dit megasucces te verklaren? Maggie stond er vaak zelf van te kijken.

Marijke Libert zocht het antwoord en volgde Maggie zes maanden lang, voor en achter de coulissen.Maggie liet in haar kaarten kijken, maar ook heel diep in haar hart. Marijke Libert kreeg toegang tot haar gezin, haar familie, haar vrienden, haar politieke medestanders, haar kabinet, haar adviseurs en haar collega-ministers. Het resultaat zijn tien hoofdstukken Maggie De Block in beeld.

Marijke laat Maggie vertellen over haar jeugd, haar familie en haar gezin. Over haar vreemde fascinatie voor de tabel van Mendelejev en haar liefde voor de geneeskunde en voor haar patiënten.

En ze laat anderen vertellen over Maggies eerste stappen als volbloed liberaal in de politiek, als parlementariër en later als staatssecretaris. Maggie voegt er - zoals alleen Maggie dat doet -  anekdotes aan toe, waardoor het boek bijwijlen bijzonder amusant wordt. Afwisselend lees je bijvoorbeeld stille, serene passages over de onmacht van een huisarts als iemand sterft of Maggies vaststelling dat nostalgisch omkijken geen zin heeft.

Maar Maggie gaat ook de moeilijke momenten zoals haar beginperiode op Asiel en Migratie niet uit de weg. Ze geeft uitgesproken haar kijk op een aantal situaties en gebeurtenissen die destijds in de media breed uitgesmeerd werden.

In een ander hoofdstuk blikken haar vrienden van altijd terug op heerlijke en ontroerende momenten met Maggie.

Alexander De Croo vertelt over de start van de staatssecretaris, Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten praat – tussen een hap taart en een trappist op een drukke campagnedag - over de zeer creatieve samenwerking tussen haarzelf en ondervoorzitster Maggie.

En naar het einde toe komen de lange dagen voor de verkiezingen, de verkiezingsdag zelf en de maanden onderhandelen aan bod. Lange dagen en zware weken, maar het eeuwige goede humeur van de vrouw die de populairste politica van België werd, blijft van elk blad van het boek opborrelen. Ook als ze het over de onderhandelingen voor een regeerakkoord heeft, blijft Maggie zichzelf: opgewekt maar heel discreet, grappig en tegelijkertijd meevoelend.

Dit boek van Marijke Libert leest met de vaart van een trein die vaak stoom aflaat en af en toe halt houdt om bij te tanken.

Ik vond dat de partij zich meer op sociale materies moest richten. In de Kamer werd het budget Sociale Zaken beheerd, dat ging over een derde van het staatsbudget, en over een thematiek die liberale accenten verdiende. (…) Dat de partij wat sociale zekerheid betrof niet veel specialisten in huis had, pleitte in mijn voordeel.

Marijke Libert is journalist en schrijver. Ze werkte jarenlang voor De Morgen, De Standaard en Knack en publiceerde drie romans: Sterk water (2001, Meulenhoff), Enkel de daad (2003, Cossee) en Sisterka (2014, De Bezige Bij).

Diverse uitgeverijen waren geïnteresseerd om Maggies boek te maken. Toen met Manteau en het kabinet werd bekeken wie dat zou schrijven werd er over auteurs, ghostwriters, co-auteurs etc. gepraat. Maggie wilde geen ghostwriter, ze vond het belangrijk iemand te hebben met wie het klikte. Toen kwam mijn naam “ter tafel”. Maggie en ik hadden een goed contact toen ik die reportage maakte voor Knack. Ik werd toen opgebeld met de vraag, dacht een paar dagen na en zegde toe. Ik was heel nieuwsgierig naar de persoon van Maggie De Block. - Marijke Libert

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be