De schaduw van de bevrijding - Peter Schrijvers

België, 1944-1945

In september 1944 werd België bevrijd door de geallieerden. Op beklijvende wijze doet de Belgische historicus Peter Schrijvers, professor Amerikaanse en internationale geschiedenis in Sydney, het verhaal van de vernederende Duitse aftocht, een vaak machteloos Belgisch verzet en de euforische verwelkoming van de Angelsaksische bevrijders. ISBN 9789022329993 – € 15 – 368 blz. – Paperback - Uitgeverij Manteau - Verschijnt op 12/05

Na de bevrijding bleven de geallieerde troepen massaal aanwezig. Die periode behelst veel meer dan de clichés van chocolade, kauwgom en kussen. Op basis van nieuwe bronnen en talloze getuigenissen onthult Peter Schrijvers de schaduwzijde van de bevrijding. Het nijpende gebrek bij de bevolking aan voedsel en kolen tijdens de winter stond in schril contrast met de overvloed waarmee de Verenigde Staten hun troepen verwenden. Dit bracht de relatie van de Belgen met de geallieerden op de rand van een crisis. Bovendien groeide het ongenoegen over zedenverwildering, buitenechtelijke kinderen en prostitutie. In de zomer van 1945 haalde de bevolking dan ook opgelucht adem toen de geallieerde troepen zich terugtrokken.

Naar aanleiding van zeventig jaar bevrijding van België verdient deze bestseller uit 2008 een jubileumeditie aan een feestelijke prijs.

De ware betekenis van de bevrijding.

- Gazet van Antwerpen

Even krachtig als genuanceerd.

- De Morgen

Een andere en onthullende kijk.

- La Libre Belgique

Doorbreekt de cliches over een boeiend stukje geschiedenis.

- Metro

Een meeslepend en belangrijk boek.

- Sophie De Schaepdrijver in American Historical Review

Stimulerend. Een uitstekend boek.'

- The Times

PETER SCHRIJVERS is een Belgische historicus met internationale faam. Hij doceerde Amerikaanse geschiedenis in de Verenigde Staten en Zwitserland en is momenteel professor in Sydney. Hij is de auteur van zes boeken over de Tweede Wereldoorlog. De schaduw van de bevrijding werd eveneens uitgegeven bij het prestigieuze Cambridge University Press.

Lies Maes

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be