'DOOR MIJN SCHULD': daders seksueel misbruik getuigen voor het eerst

Machteld Libert sprak met daders, slachtoffers en experts

ISBN 9789022331224 – Door mijn schuld – Machteld Libert – paperback – 320 blz. – Manteau

De auteur is beschikbaar voor interviews.

Door mijn schuld is een verschrikkelijk boek. De feiten zijn verschrikkelijk akelig. Het is verschrikkelijk moeilijk te vatten hoe dit een tijdperk lang is kunnen gebeuren. Maar voor de verwerking ervan is dit een verschrikkelijk noodzakelijk boek. Psychiater Dirk De Wachter

De schande en de schaamte van de kerk te boek gesteld en gekaderd in een breder perspectief. Feiten die nooit kunnen worden uitgewist, noch vergeten. Het besef van een ‘ten hemel schreiende schuld’ zal na de lectuur van dit boek blijven natrillen.Bert Claerhout, Hoofdredacteur Kerk & Leven

In 2010 treedt bisschop Roger Vangheluwe af, nadat bekend is geraakt dat hij zijn neef jarenlang seksueel heeft misbruikt. Kort daarop leggen honderden slachtoffers bij de commissie Adriaenssens getuigenissen af over hoe ze als kind door een geestelijke werden misbruikt. Een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van de Kerk in België.

Gerechtsjournaliste Machteld Libert bijt zich vast in de zaak en spreekt vijf jaar lang met betrokkenen, slachtoffers en experts. Hoe dieper ze in het verleden graaft, hoe meer ze wil weten over de daders. Wat heeft die priesters ‘in godsnaam’ bezield? Drie daders doen voor het eerst hun verhaal, over schuld en schuldgevoel.

"Stapje voor stapje gebeurt het. Heel geleidelijk aan. Het begint met kriebelen." – Priester Frank, dader

Maar ook de slachtoffers wil ze een stem geven. Hoe is het zover kunnen komen? Waarom hebben zij zo lang gezwegen? Waar komt hún schuldgevoel vandaan? En wat met het schuldbesef van ieder van ons? Zijn we niet met zijn allen mee verantwoordelijk, omdat we lang niet hebben willen zien wat er zich afspeelde in slaapzalen en priesterkamers?

"Mijn laatste hoop op vertrouwen werd tegen de muur van de paterskamer doodgedrukt." – Eva, slachtoffer 

Ook experts en kerkelijke leiders komen aan het woord. Door mijn schuld brengt getuigenissen die pijn doen, maar die ook verhelderend kunnen zijn en misschien zelfs helend voor wie er van dichtbij of veraf mee te maken heeft gehad.

"Het kind interesseert hen niet. Dat kind is een surrogaat om de belofte van celibatair leven niet te schenden. Sorry voor de bewoordingen, maar dat kind is gewoon een gat." – Peter Adriaenssens

Machteld Libert is gerechtsjournaliste voor de VRT. Geïntrigeerd door de mens achter de psychopaat schreef ze eerder al een succesvol boek over seriemoordenaar Ronald Janssen. Ze is ook de auteur van Ik heb een mens vermoord, waarin ze in de ziel kroop van drie moordenaars.

 

Alexandra Cousy

WPG Uitgevers

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be