'Drang' - Een waargebeurd verzonnen verhaal 30 jaar na het Heizeldrama

Een sterk debuut van literair talent Yannick Ottoy

 

'Het is de wil waarmee het domste pantoffeldiertje eerst zichzelf redt, daarna zijn gebroed en ten slotte de hele wereld en alle mooie dingen. In die volgorde, nooit andersom.' – Drang

‘Of hij nog eens kon bijspringen, voor die finale, op de Heizel…’

Philippe aarzelt geen moment wanneer zijn commissaris hem iets vraagt. Hij is jong en houdt van zijn werk. Hij weet niet dat hij die woensdag getuige zal zijn van een van de grootste voetbalrampen uit de geschiedenis. Het Heizeldrama kost aan 39 mensen het leven.

Maar na het drama volgt de ramp, en nauwelijks van de schok bekomen ziet Philippe hoe het gevecht in de dagen en weken na de wedstrijd onverminderd doorgaat. Net zoals die avond in het stadion proberen mensen zich te redden. Verantwoordelijkheden worden verschoven, feiten verfraaid. En Philippe komt voor de keuze te staan. Wat doet hij met de waarheid, met het verhaal zoals het was, en niet zoals het daarna werd?

Drang gaat over wat mensen doen als het zwaard van Damocles hun hoofd raakt, over het primitieve instinct dat in elk van ons sluimert, en over de constructie die de werkelijkheid wordt genoemd.

Drang is waargebeurd verzonnen. Zoals de geschiedenis zelf.

Yannick Ottoy (Aalst - 1984) is een man met uiteenlopende passies. Hij studeerde achtereenvolgens politieke wetenschappen en overheidsmanagement aan de VUB en werkte jarenlang als adviseur op ministeriële kabinetten. Hij is voetbalscheidsrechter en liep verschillende volledige triatlons uit. In 2013 won hij Manuscripting, de literaire talentenjacht van Stadsschouwburg Amsterdam, Uitgeverij Lebowski en Jonge Schrijversavond. Drang is zijn debuut.

Drang wordt voorgesteld op woensdag 20 mei om 19u in het Literair Salon van Muntpunt, Brussel.
Annemie Tweepenninckx (Radio 1) gaat die avond in gesprek met minister van staat Herman De Croo, ex-profvoetballer Tjörven De Brul, journaliste Anna Luyten en auteur Yannick Ottoy.

De auteur is beschikbaar voor interviews, graag een seintje.

-------------------------

ISBN 9789022329931 | Drang | 224 blz. | € 19,99 | Paperback | Manteau

Alexandra Cousy

WPG Uitgevers

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be