'Het Lortchersyndroom': Dimitri Leue schrijft indringend fictiedebuut over familievloek

Een tragikomische roman over de dementerende geest

Dinsdag 27 september 2016 —  

Peer Lortcher. Een niet onverdienstelijk componist, vocht zijn hele leven tegen zijn genetische ballast. Dé ziekte hangt de Lortchers boven het hoofd als het zwaard van Damocles.
De vergeetziekte.
Marcel Lortcher moet aanzien hoe dementie knaagt aan de geest van zijn vader. Hij doet een poging om zijn geheugen te masseren met muzieknoten. Vastbesloten de connectie met Peer niet te verliezen, brengt hij een familiekroniek in kaart over afscheid, verlangen en talent.

Het Lortchersyndroom is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk met Warre Borgmans en gaat over familietrekjes waar je niet onderuit kan. Overdrijven, seksuele driften en kwaad doen wanneer je goed wil doen.

Je hebt het gevoel dat je iets moet zeggen. Ik zie jouw twijfel. Had je daarnet al iets gezegd? Hadden we het over iets? Je zoekt in je geheugen zoals een ander zijn sleutels zoekt in zijn jaszakken. Af en toe voel je iets. Geen sleutel. Je wilt de zakken leegschudden en zien wat er nog in zit, maar krijgt er niets uit. Je vraagt je af wat die man van je wil. ‘Die man is je zoon, Peer. Ik ben je zoon.’ De motten hebben al veel weggevreten daarboven. Ik probeer een gat te vullen met mijn naam en mijn gezicht: ‘Ik ben Marcel. Je zoon.’

Dimitri Leue werkt als acteur en regisseur voor radio, tv en theater. Ook is hij auteur van verschillende theaterstukken en kinderboeken. Het Lortchersyndroom is zijn eerste roman.

-----------------------------------------------------------------

Het Lortchersyndroom | Dimitri Leue 
ISBN 9789022332917 |  blz. 192 | € 19,99 | Paperback
Verschenen
Uitgeverij Manteau

-----------------------------------------------------------------

Dimitri Leue in de lift met Wim Helsen

(c) Wim van Eesbeek
Cover 'Het Lortchersyndroom'