Jonge vrouw uit Wingene (West-Vlaanderen) wint allereerste Aspe Award!

Prijs van € 1.500 wordt op 31 oktober uitgereikt op de Boekenbeurs in Antwerpen

 

Amber Cavens (21) wist niet wat haar overkwam toen ze werd opgebeld door Pieter Aspe en hij haar vertelde dat ze de eerste laureaat was van de Aspe Award 2015. Als een van de jongste deelnemers mag ze met haar inzending Gaar de eerste editie van deze gloednieuwe award op haar naam schrijven. Naast eeuwige roem en een publicatie, ontvangt ze op 31 oktober de som van € 1.500 tijdens de feestelijke uitreiking op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Uit het juryrapport: “Een beetje een Roald Dahl –achtig (‘Lamb to the slaughter’) kort verhaal, waarin een fijne balans gevonden wordt tussen karaktertekening en plot. Goede opbouw in motivatie hoofdpersonage met humoristisch toegankelijke ondertoon. Leuke vondst in aanloop en beschrijving psychose. Sterk geheel en verbeeldende zinnen. Hoe goed is een huwelijk en vooral: hoe paranoïde kun je worden? Terechte en mooie eerste winnaar van de Aspe Award.”

Koen Strobbe wint met zijn kort verhaal Een goed jaar de volledige backlist van Pieter Aspe. Sandra Vets eindigde op de derde plaats met Duivelse drank en wint één jaar gratis Omer, het favoriete bier van commissaris Van In.

De eerste drie verhalen worden gepubliceerd in een speciale uitgave van uitgeverij Manteau, die vanaf vandaag wordt verspreid via Standaard Boekhandel en aansluitend op de Boekenbeurs op de stand van WPG Uitgevers.

 

De Aspe Award

Op 17 april 2015 lanceerde Pieter Aspe een oproep aan aspirerend schrijftalent om zelf aan de slag te gaan met de eerste zin van Het oor van Malchus, zijn nieuwe thriller, die gisteren werd voorgesteld in Blankenberge. Met de Aspe Award zal Pieter Aspe jaarlijks op zoek gaan naar nieuw crimetalent om de Aspe NV te verrijken. De spelregels waren eenvoudig: het kortverhaal mocht maximum 1700 woorden tellen – het éxacte aantal woorden dat Pieter Aspe élke dag schrijft –en moest openen met  ‘De les eindigde met een vers uit het evangelie van Mattheus’.

Shortlist

Pieter Aspe omringde zich met een zeskoppige jury die deze zomer de meer dan honderd inzendingen las en herlas, screende op uitgesproken talent en subtiele genialiteit. De jury, bestaande uit Leon Beye (Standaard Boekhandel), Erwin Provoost (filmproducent), Helen Perquy (tv-producer), Wim Krings (boekhandel Krings), Sander Verheijen (Hebban.nl) en Karel Dierickx (uitgever), selecteerde uit de stapel tien kortverhalen. De jury was het unaniem eens over de kwaliteit van de genomineerde kortverhalen, een selectie die onbedoeld evenwichtig is in geslacht, leeftijd en nationaliteit:

  • Amber Cavens, Wingene (België)

  • Peter Dejaegher, Haacht (België)

  • Christof Gheerardyn, Zwevezele (België)

  • Peter Janssen, Arnhem (Nederland)

  • Joris Peeters, Zoersel (België)

  • Jan Posman, Maldegem (België)

  • Nicolet Posthuma, Abcoude (Nederland)

  • Koen Strobbe, Uzès (Frankrijk)

  • Sandra Vets, Sint-Amands (België)

  • Cora de Vos, Bilthoven (Nederland)

 

 

Aspe-Award-2015.pdf

PDF - 472 Kb

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be