'Karel Van Miert': een portret van een groot politicus en strijder voor Europa

De politieke biografie van Karel Van Miert verschijnt op 3 mei

 

‘Als ik één ding zou willen overbrengen naar jonge mensen is het dit: alsjeblieft, Europa is het waard om voor te knokken en te vechten. Probeer daar een ideaal van te maken.’
Karel Van Miert

Karel Van Miert werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog en streefde zijn hele verdere leven naar vrede en stabiliteit voor Europa, het continent met zo’n bloederige geschiedenis. Op basis van archiefonderzoek en gesprekken met meer dan honderd klasgenoten, vrienden, politieke medestanders en opponenten – onder wie Mario Monti, Jacques Santer, Herman Van Rompuy, Willy Claes en Guy Verhofstadt – brengt historicus Bart Hellinck het leven van Karel Van Miert in kaart. Van zijn eenvoudige jeugd in een kroostrijk Kempens boerengezin tot de hoogste regionen van de macht.

Dit is het portret van een gedreven man die de gave van de verontwaardiging bezat en die dankzij hard werken, een portie geluk en een zekere koppigheid eerst een decennium voorzitter was van de Socialistische Partij, daarna opklom tot Europees Commissaris van Mededinging en tot slot actief was in het bedrijfsleven.

Deze politieke biografie bevat een schat aan weinig bekende informatie over deze minzame politicus, die eind jaren negentig de onderkoning en zelfs de machtigste man van Europa werd genoemd.

‘Het is goed dat het verhaal van zijn leven geschreven werd. Een leven in dienst van een grote zaak, de zaak van mensen. Karel is een man om herinnerd te worden.’
Herman Van Rompuy

Bart Hellinck (Gent, 1971) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent, archivistiek en hedendaags documentbeheer aan de Vrije Universiteit Brussel en werkte vooral als archivaris. In 2010 publiceerde hij de politieke biografie Norbert De Batselier. Een leven in de politiek.

---------------------------------------------

Karel Van Miert. Strijder voor Europa | Bart Hellinck
ISBN 9789022328200 | €29,99 | 496 blz. | Gebonden
Verschijnt op 3 mei 2016
Uitgegeven bij Manteau

---------------------------------------------

Alexandra Cousy

WPG Uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be