MAFFIA: een speurtocht naar de hedendaagse Italiaanse maffia in Europa

Of hoe de maffia zich een weg zocht naar de Lage Landen

Het vervolg op de bestseller Bloedsporen. Een reis naar de maffia (1995), waarvan maar liefst 20.000 exemplaren werden verkocht

Maffiaspecialisten Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa brengen verslag uit van hun reis door Sicilië, de Aspromonte en Napels, het decor waarin deze criminele organisaties opereren. Ze brengen ook het verhaal van de Italiaanse 'antimaffia': de magistraten, speurders, politici en maffiaonderzoekers die elke dag strijd leveren tegen de succesvolste misdaadsyndicaten van Europa.

In de vroege ochtend van 15 augustus 2007 lagen zes doorzeefde lijken voor Pizzeria Da Bruno in de Duitse industriestad Duisburg. Een maffiamoord, in het hart van West-Europa. Uit het onderzoek bleek de ’ndrangheta alleen al in Duitsland met 229 misdaadfamilies aanwezig te zijn.

Vóór ‘Duisburg’ was de maffia synoniem geweest met Sicilië, Corleone en de Cosa Nostra. Decennialang hadden de almachtige Corleonesi onder leiding van Salvatore ‘Totò’ Riina een monopolie gehad op maffianieuws, met als tragisch hoogtepunt de moorden op de populaire rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992.

Terwijl de strijd tegen de Cosa Nostra alle aandacht kreeg, konden de andere Italiaanse maffiagroepen, de camorra uit Campanië en de ’ndrangheta uit Calabrië, in de luwte uitgroeien tot de nieuwe sterren van maffioos Italië. Met een belangrijke aanwezigheid in de havens van Antwerpen en Rotterdam en onderduikadressen in de Italiaanse migrantengemeenschappen is de ’ndrangheta ook een Belgisch en een Nederlands probleem geworden.

---------------------------------------------------------------------------------

Onderzoeksjournalisten Raf Sauviller & Salvatore Di Rosa worden terecht beschouwd als de maffiaspecialisten van België en Nederland. Over dit onderwerp publiceerden ze meermaals in HUMO en P-Magazine. Raf Sauviller is medeauteur van de bestseller Bloedsporen. Een reis naar de maffia.

---------------------------------------------------------------------------------

Maffia | Raf Sauviller & Salvatore Di Rosa
ISBN 9789022331576 | ca. 400 blz. | €22,50 | Paperback
Uitgegeven door Manteau
Verschijnt op 14 maart 2016

---------------------------------------------------------------------------------

Alexandra Cousy

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be