Margot Vanderstraeten schrijft met 'Het zusje van de buurvrouw' de vierde Te Gek!?-novelle

In opdracht van Te Gek!? schreef Margot Vanderstraeten een verhaal rond het thema ‘signaalherkenning’ bij psychische problemen. Ze koos voor anorexia. Dit verhaal is geënt op gesprekken met patiënten, hun familieleden en hun hulpverleners.

"Een verhaal in 36 kilo's." Zo omschrijft Margot Vanderstraeten de novelle die ze schreef in opdracht van Te Gek!?. 

Louis en Zaida zijn buren. Hoewel beide twintigers al meer dan een jaar naast elkaar wonen, hebben ze geen contact. Tot een lekkende waterleiding daar verandering in brengt. De tongen komen los, maar over hun privéleven zijn ze beiden erg gesloten. Zaida, die Marokkaanse roots heeft, zwijgt nadrukkelijk over haar familie, Louis, die homo is, praat liever over eten. Wanneer Zaida halsoverkop naar het buitenland vertrekt, laat ze Louis achter met een koekjesdoos vol herinneringen aan haar overleden zusje Nadja. Hij duikt in de vele grote en kleine gevechten die ze voerde: binnen haar familie, tegen de vooroordelen, maar vooral ook tegen zichzelf.

Margot Vanderstraeten ademt verhalen. Los van haar werk als journaliste schreef ze vijf romans en twee interviewboeken. Van haar jongste non-fictie roman Mazzel tov (Atlas Contact), werden inmiddels al meer dan 36.000 exemplaren verkocht. 

Te Gek!? tracht geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Te Gek!? zet hiervoor al jaren grootschalige beeldvormingsprojecten geestelijke gezondheid op in Vlaanderen. Het zusje van de buurvrouw kadert binnen hun campagne '4voor12', waarin ​gefocust wordt op signaalherkenning. Meer informatie over de campagne vind je hier.


______________________________________________
Margot Vanderstraeten, Het zusje van de buurvoruw
ISBN 9789022334928 | 128 blz. | €17,50 | Paperback
Verschijnt 26 maart 2018 bij Angèle
______________________________________________

 

In de Te Gek!?-reeks verschenen eerder:

Ish Ait Hamou Als je iemand verliest die je niet kan verliezen
Soms kunnen de zaken behoorlijk fout lopen. Dat is precies wat er gebeurt bij dokter Sheila. Het leven lachte haar toe. Ze was een topchirurg, werkte in een vermaard ziekenhuis en had de beste man van de wereld. Tot het noodlot haar genadeloos trof. Sheila wordt overgeplaatst naar een onbenullig ziekenhuis in een klein stadje en zal daar moeten vechten tegen vele vooroordelen. En vooral tegen zichzelf. De spoken in haar hoofd zijn immers een goed bewaard geheim. Ze wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt…

Ooit was Ish Ait Hamou (°1987) bij het grote publiek enkel bekend als choreograaf en jurylid uit het dansprogramma So You Think You Can Dance. Vandaag is hij bestsellerauteur, een gevestigde waarde op sociale media en televisie en een belangrijke stem in het publieke debat

Christophe Vekeman Gezellig is anders
Ralph, zesendertig jaar, cameraman voor een regionale televisiezender en minnaar van een getrouwde vrouw, besluit op een dag de kwaadaardigheid van de mensen in het algemeen en die van hemzelf in het bijzonder niet langer voor lief te nemen. Van nu af aan heeft hij nog slechts één streefdoel in zijn leven: het creëren van wat hij zelf hardnekkig als ‘gezelligheid’ aanduidt. De gevolgen zijn op zijn zachtst gezegd drastisch te noemen.

Christophe Vekeman (°1972), de Gentse schrijver met de kuif, studeerde af als psycholoog en schudt vlotjes romans, gedichten en verhalen uit z’n mouw. Hij schrijft over literatuur in De Morgen, verzorgt een wekelijkse boekenrubriek voor het Klara-programma Pompidou en staat geregeld op literaire podia in Vlaanderen en Nederland. 

Brenda Froyen Lena
Lena werkt nog maar een maand als psychiatrisch verpleegkundige op de crisisafdeling als een patiënt wordt binnengebracht: onder politiebegeleiding, de handen geketend, een gevaar voor zichzelf. Hij hallucineert, slaat wartaal uit en beweert dat hij bijzonder is. Tijdens zijn verblijf kan Lena dat laatste alleen maar bevestigen. Maar hoe bijzonder mag je een patiënt vinden?


Brenda Froyen (°1978) kreeg een postpartumpsychose na de geboorte van haar derde zoontje en schreef er het beklijvende boek Kortsluiting in mijn hoofd over. Ze ontpopte zich als een van de voortrekkers van de vernieuwingsbeweging in de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Nederland. Haar tweede boek, Uitgedokterd, inspireert hulpverleners om met die nieuwe ideeën aan de slag te gaan. Lena is haar fictiedebuut.

 

 

Annelies Laureys

PR & Marketing manager , Standaard Uitgeverij

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be