Met zijn nieuwe roman BROOD keert Elvis Peeters terug naar het leidende thema in de bejubelde roman 'De ontelbaren'

Met de lancering van BROOD, de LP-release van de nieuwe band WILDERMAN ​ én de verfilming van WIJ is januari 2018 een bijzondere maand voor Elvis Peeters

"Mijn plaats op de wereld is waar ik die maak.
Waar het me niet onmogelijk wordt gemaakt.
Dat wil ik iedereen uitleggen."

 

Over BROOD
Met Brood keert Elvis Peeters terug naar een thema dat hem na aan het hard ligt: de vluchtelingencrisis en de impact van een bestaan op de vlucht op een mensenleven. Met de profetische roman De ontelbaren schreef Elvis Peeters over een stroom vluchtelingen die naar Noord-Europa trekt. Tommy Wieringa noemde het 'de gruwelijke, dystopische roman die ik had willen schrijven'. Met Brood verplaatst Elvis Peeters zich in het leven van een enkele, individuele vluchteling: een uniek coming of age verhaal met een tegelijkertijd universele herkenbaarheid, namelijk de existentiële eenzaamheid die elk mens op deze wereld kenmerkt.

"Soms weet ik niet in welke taal ik moet denken. Het mooiste is toch dat mensen je begrijpen.
Niet altijd gemakkelijk.
Niet altijd.
Uiteindelijk heb ik geleerd te zeggen wat de mensen willen horen.

Onvoorstelbaar wat mensen allemaal willen horen.
Doe normaal.
De mensen weten niet hoe graag ik normaal wil zijn."

Brood vertelt het verhaal van een jongen die niet anders kan dan zijn land van herkomst te verlaten. In plaats van een jeugd beleeft hij een overlevingstocht. Zoekend begint hij aan zijn leven in een nieuwe samenleving. Maar voor hij het weet loopt het uit de hand. Hoe moet hij doorzetten? 

Brood is een aangrijpende, poëtische vertelling die nog lang zal bijblijven, net als De ontelbaren. 

  • "Peeters schrijft met mededogen, maar is - net als in zijn andere romans - niet blind voor de minder mooie kanten van het bestaan. Brood is straf. Het boek vond de perfecte balans om dit verhaal te vertellen: eerlijk, open en zonder oordeel. Misschien net daarom zo trefzeker." - Gert De Bie van boekhandel Het Voorwoord
     

Wereldpremière verfilming WIJ op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam
Naast de lancering van de gloednieuwe roman Brood, wordt in januari ook de langverwachte verfilming van Wij gelanceerd. De Nederlandse filmmaker René Eller ging aan de slag met de controversiële roman van Elvis Peeters uit 2009. Net zoals in de roman, vertelt de film het verhaal van een groep tieners op die zich tijdens een hedonistische zomer uit verveling bezighouden met seksexperimenten die de morele grenzen steeds verder oprekken. In Wij wordt de wereld getoond zoals hij is wanneer de moraalloosheid die onze vrije markt geniet ook door levenskrachtige jonge mensen wordt gehuldigd. 

De film is onderdeel van het themaprogramma Maximum Overdrive. René Eller is met de voltallige cast in Rotterdam aanwezig bij de première op zaterdag 27 januari in Theater Rotterdam Schouwburg, waar de film aan de wereld voorgesteld.

  • 'Wij is een snoeiharde, meedogenloze motherfucker van een boek.' (Literair Nederland)
  • 'Een lichtend voorbeeld van wat literatuur vermag als ze ons aan het denken wil zetten over de wereld waarin we leven.'***** (Het Parool)
  • 'Wij intensiveert de waarneming, verruimt de blik en biedt het beste wat je van literatuur mag verwachten.’ (De Volkskrant)
     

WILDERMAN: jazz, punk en het expressionisme van Paul van Ostaijen
Na Aroma di Amore staat Elvis Peeters opnieuw op het podium met zijn nieuwe band Wilderman. Tekst en stem van Elvis Peeters, composities en contrabas van Chris Carlier, baritonsax van Koen Van Roy, drums van Toon van Dionant. Vanaf half januari uit op LP en CD.
Meer info op www.wilderman.be
 

Over Elvis Peeters
Elvis Peeters is performer, toneelschrijver en scenarist, maar vooral romancier en dichter. Hij schrijft zijn boeken samen met Nicole Van Bael. Zijn werk werd herdrukt en genomineerd voor talrijke belangrijke literaire prijzen, en verschijnt ook in het Turks, Duits, Spaans, Deens, Hongaars, Sloveens, Kroatisch en Japans. 
 

Over Angèle
In 2018 is het precies 80 jaar geleden dat Angele Manteau uitgeverij Manteau oprichtte, met als doel het fictie- en non-fictiewerk van jonge Vlaamse auteurs te publiceren. Als eerbetoon aan de even controversiele als succesvolle uitgeefster, lanceren we Angele, een nieuw uitgeefinitiatief als ultiem eerbetoon aan de eigenwijze zakenvrouw uit Dinant.


Brood verschijnt op 23 januari onder de vlag van Angèle, in co-editie met uitgeverij Podium. Aanbevolen verkoopprijs is €19,99 / ISBN (voor Vlaanderen) 978 90 223 3499 7.

Voor meer informatie omtrent Brood, het aanvragen van recensie-exemplaren, interviews en/of andere informatie rond WILDERMAN en de film Wij, kunt u terecht bij Ellen Van Tichelt (ellen.vantichelt@wpg.be / +32 474 69 13 70).

Ellen Van Tichelt

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be