'Ook getest op vrouwen' - Dr. Marek Glezerman bepleit een genderrevolutie in de geneeskunde

The Sunday Times Bestseller met voorwoord van Amos Oz

Eeuwenlang zijn artsen ervan uitgegaan dat vrouwen een ‘light’-versie van het mannenlichaam waren en dat je dus prima de geneesmiddelen en behandelmethodes, die hoofdzakelijk getest zijn op mannen, ook op vrouwen kunt toepassen. Pas de laatste twintig jaar groeit het besef dat dat allerminst het geval is, en zelfs gevaarlijk kan zijn. 

'Het is tijd om de geneeskunde de 21ste eeuw binnen te loodsen met nieuwe inzichten in gender- en seksespecifieke verschillen.' - Dr. Marek Glezerman

Wist je dat vrouwen zestig procent meer kans hebben op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen? Ze worden bijvoorbeeld sneller misselijk van pijnstillers en zijn dus minder geneigd om die te nemen. Slaappillen blijven dan weer langer werken in een vrouwenlichaam dan in een mannenlijf. Daardoor is de kans groter dat een vrouw 's ochtends nog slaapdronken achter het stuur zit en een aanrijding veroorzaakt. 

Het typische beeld van een hartaanval is dat van een man die hevige pijnscheuten heeft in de borstkas, schouders en armen. Bij veel vrouwen manifesteert een hartaanval zich helemaal anders, dus gaat een vrouw minder snel naar de dokter. Doet ze dat wel, dan is de kans tot vier keer zo groot dat ze zonder de juiste diagnose naar huis wordt gestuurd.

De Israëlische arts Marek Glezerman is een pionier in de gendergeneeskunde en gaat in dit uitdagende boek op zoek naar de ontbrekende kennis. Van genderaspecten van hartaandoeningen en het spijsverteringskanaal tot genderaspecten in het contact tussen arts en patiënt: een hele waaier aan onderwerpen wordt op een toegankelijke manier toegelicht, zodat ook bij het brede publiek de idee van een genderspecifieke geneeskunde ingang kan vinden.

'Glezermans boek is geschreven voor nieuwsgierige lezers die gek zijn op verrassingen en verhelderende inzichten, voor lezers die het leuk vinden neiuwe en uitdagende dingen te ontdekken over zichzelf, over andere mensen en over de wereld om hen heen. (...) Ik heb dit boek bijna gelezen als een thriller.' - Amos Oz

Al deze wetenschap wordt beschreven in Ook getest op vrouwen. De dokter die ons in dit boek toespreekt, haalt niet alleen herinneringen op, maar vertelt ons ook en vooral een nieuw en revolutionair verhaal over onszelf, een verhaal dat oeroude en gevestigde medische opvattingen doet wankelen en dat ons confronteert met nieuwe en uitdagende zienswijzen en constateringen.

Deskundigen over Ook getest op vrouwen:

'Met zijn brede, genuanceerde en sympathieke benadering van genderverschillen hamert Glezerman op een vanzelfsprekende, maar nog dikwijls genegeerde waarheid: net zomin als een kind een kleine volwassene is, zomin is de vrouw een soort variant op de man.’ – Prof. Rivka Carmi, Rector van de Ben Gurion-universiteit in Beër Sjeva

'Dit boek laat overtuigend zien dat seksespecifieke geneeskunde geen niche of hobby is van een enkele enthousiasteling, maar een revolutie in de zorg die er wel móést komen en die alle medische specialismen aangaat.' – Prof. Giovanella Baggio, Hoofd interne geneeskunde aan de universiteit van Padua

Ook getest op vrouwen zal leiden tot nauwere betrokkenheid en een breder bewustzijn van het grote publiek, en zal de medische wereld en beleidsmakers aansporen tot actie.’ – Prof. dr. Karen Schenck-Gustafsson

Dr. Marek Glezerman is een Israëlische verloskundige en gynaecoloog. Als expert op het vlak van gendergeneeskunde is hij de huidige voorzitter van de International Society for Gender Medicine en directeur van het Research Center of Gender Medicine in het Rabin Medical Center in Israël.

_________________________________________________

Ook getest op vrouwen | Marek Glezerman
ISBN 9789022334546 | 320 blz. | € 22.50 | Paperback
Uitgegeven bij Manteau

_________________________________________________

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be