Rudi Hermans brengt ‘Kattenmoeder’: een kwetsbaar verhaal over de honger naar moederliefde en geborgenheid

Altijd op zoek naar dat ene juiste verhaal heeft Rudi Hermans zich doorheen z’n oeuvre een beeldtaal eigen gemaakt die even poëtisch als trefzeker is. Nog meer dan in zijn vorige boeken gaat hij persoonlijke gebeurtenissen en pijnlijke herinneringen niet uit de weg. Kattenmoeder is daarom een even ontluisterend als nieuw hoofdstuk in de omvangrijke familiesaga waartoe het oeuvre van Hermans is uitgegroeid.

'In alle stilte werkt Rudi Hermans aan een oeuvre waar veel literaire auteurs alleen maar voor kunnen applaudisseren.’ – Pieter Aspe

De pers over De man van Marie:

  • ‘Een topstilist over hoe het leven je overkomt, in de traditie van Louis Paul Boon.’ - ****De Limburger
  • ‘Rauw en eerlijk. Hermans hakt alle decorum van het huwelijk weg.’ - **** Het Nieuwsblad

 

Een kind van zeven, eind de jaren vijftig van de vorige eeuw. Wanneer gevreesd wordt dat de jongen tbc heeft, moet hij voor onbepaalde tijd weg uit het gezin, om te beletten dat hij zijn doodzieke moeder besmet.

‘Ik ben niet sterk genoeg’, zei ik. Ik had haar handen al vast en wekte de indruk te trekken.
‘Trek harder. Vooruit.’
Ik gaf een ruk aan haar armen, waardoor ze naar voren schoot zodat ik haar zure adem rook. Later nam ze daar muntjes voor, maar die nacht drong haar adem nog puur in mijn neus. Het kan zijn dat ik daardoor al afstand nam, een kloof die we beiden niet dichtten.

Hij wordt in allerijl naar een preventorium gebracht, een troosteloze plek waar hij aan zijn lot wordt overgelaten. Tot hij op een dag zuster Plien leert kennen en in haar een nieuwe moeder ziet, die hij zijn leven lang niet vergeet.

‘Moeten die allemaal mee, pa?’ Niemand had me gewaarschuwd hoe lang het na om te vertrekken zou duren voordat ik kon terugkomen. Langer dan zes, zeven uren was ik nog nooit van huis geweest. Zes, zeven weken was een duur die ik niet kon bevatten, ook de eeuwigheid duurde niet langer. 

Rudi Hermans (1953) was literair recensent voor Het Belang van Limburg en redacteur bij het literaire tijdschrift Appel. Hij debuteerde in 1983 met de korte autobiografische roman Duizend dagen regen. Naast novellen en romans voor volwassenen publiceerde hij ook jeugdboeken, waaronder Thuiskomen en Uitgedaagd. Met de bundel Stuk Geluk debuteerde hij in 2005 als dichter. Rudi Hermans wordt geprezen voor de ambachtelijke liefde waarmee hij het Nederlands naar zijn hand zet, en voor de eerlijkheid waarmee hij, boek na boek, terugkeert naar dat vreemde en complexe fenomeen: familie.

______________________________________________
Rudi Hermans, Kattenmoeder
ISBN 9789022335031 | 144 blz. | €19.99 | Paperback
Verschijnt op 9 maart 2018 bij Angèle
______________________________________________

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be