Rudi Hermans schreef 'De man van Marie': een beklemmende vertelling over vergankelijkheid

De man van Marie staat iedere ochtend om halfacht op, doet zijn gymnastiek, zet verse koffie en klooft het hout. Het zijn deze oude gewoontes die zijn leven op orde houden. Ook wanneer hij op een dag het levenloze lichaam van zijn vrouw aantreft. Maar wat hij ook probeert, aan de vliegen valt niet te ontkomen.

'Hij heeft zijn leeftijd aanvaard, wat niet wegneemt dat de angst voor aftakeling hem onverwachts toch nog verlamt, letterlijk zelfs, terwijl hij bijvoorbeeld een boterham smeert en weer een nieuwe levervlek ziet op de rug van de hand die het mes hanteert. De beving die dan door zijn arm gaat, dwingt hem het mes neer te leggen en een vuist te maken om de arm tot bedaren te brengen. Een bruine vlek op gerimpelde huid, banaal als een modderspat op een schoen. Of vale inkt op een vel perkament, getuige van een enig verleden?'

In De man van Marie brengt Rudi Hermans een beklemmend relaas over vergankelijkheid, aftakeling en het niet meer geven om. Tussen de regels ook het verhaal van Marie en haar naamloze man, die de dag doorkomt en terugblikt op een wrang verleden. 

'Hij wil zijn hoofd laten rusten, maar het enige bedje op zolder is te klein voor zijn groot postuur en het enige andere bed staat in hun slaapkamer. Hij moet naar hun slaapkamer, waar Marie ligt te wachten op hem. Geen nacht ging voorbij, of ze brachten hem samen door, al sedert hun huwelijksnacht.' 

Rudi Hermans (1953) was literair recensent voor Het Belang van Limburg en redacteur bij het literaire tijdschrift Appel. Hij debuteerde in 1983 met de korte autobiografische roman Duizend dagen regen. Naast novellen en romans voor volwassenen publiceerde hij ook jeugdboeken, waaronder Thuiskomen en Uitgedaagd. Met de bundel Stuk Geluk debuteerde hij in 2005 als dichter. Rudi Hermans wordt geprezen voor de ambachtelijke liefde waarmee hij het Nederlands naar zijn hand zet, en voor de eerlijkheid waarmee hij, boek na boek, terugkeert naar dat vreemde en complexe fenomeen: familie.

________________________________________________
Rudi Hermans, De man van Marie
ISBN 9789022334331 | 114 blz. | € 19,99 | Paperback
Uitgegeven bij Manteau

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be