Shortlist Aspe Award 2016 bekendgemaakt!

Pieter Aspe, Ish Ait Hamou en Koen Strobbe (laureaat Aspe Award 2015) verdelen de prijzen op 31 oktober tijdens de Boekenbeurs

 

Het was in alle opzichten een vruchtbare tweede editie van de Aspe Award. Wellicht getriggerd door het succes van de eerste editie, met laureaat Koen Strobbe die in mei debuteerde met Kruis en munt en meteen een plaats in de boeken top 10 wist te veroveren, stond de teller voor de zomer op maar liefst 152 inzendingen. 

Naast de kwantiteit, was ook de kwaliteit van heel wat teksten bijzonder hoog. De schrijvers op de shortlist zijn van divers pluimage. De jongste is 15, de oudste bijna 70. Er komt een dame uit Duitsland en een jongeheer uit Nederland. Voorts zijn alle Vlaamse provincies vertegenwoordigd. De genderverdeling is (bijna) in evenwicht met drie vrouwen en zeven mannen.

  • Gert-Jan Van den Bemd, Breda (Nederland, 52)
  • Gino Dekeyzer, Assebroek (België, 49)
  • Geertrui Devolder, Coburg (Duitsland, 42)
  • Jeremy Feijten, Aalst (België, 28)
  • Jan Posman, Maldegem (België, 52)
  • Nel Torfs, Kessel-Lo (België, 15)
  • Rob Van Vlierden, Overpelt (België, 61)
  • Machteld Vorsters, Merksem (België, 53)
  • Rudi Walravens, Groot-Bijgaarden (België, 56)
  • Leo Willems, Merksem (België, 68)

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Boekenbeurs op 31 oktober om 12u op het Rood Podium in Hal 4.

Behalve eeuwige roem valt de drie laureaten het volgende te beurt: elk verhaal wordt afgedrukt in een speciale uitgave van Aspe NV die dit najaar verspreid wordt. Daarnaast ontvangt de eerste laureaat een som van 1500 euro, de tweede de volledige backlist van Pieter Aspe en de derde één jaar gratis Omer.

 

Met de Aspe Award gaat Pieter Aspe jaarlijks op zoek naar aspirerend crimetalent om de Aspe NV te verrijken. Met de eerste editie, die op de Boekenbeurs 2015 werd uitgereikt, is hij onmiddellijk in dit opzet geslaagd: eind mei 2016 verschijnt Kruis en munt, het onwaarschijnlijk sterke debuut van Koen Strobbe, een van de drie eindlaureaten van de Aspe Award 2015.

Pieter Aspe omringt zich, net als vorig jaar, met een zorgvuldig uitgekozen jury. Niemand minder dan Ish Ait Hamou engageert zich om met veel toewijding en welvoeglijke strengheid samen met Pieter Aspe op zoek te gaan de winnaar van de Aspe Award 2016. Lies Scheerlinck van boekhandel Letters&Co (Deinze), televisieproducent Erwin Provoost en uitgever Karel Dierickx vervolmaken de jury.

'Waarmee kan ik u van dienst zijn, mevrouw?'

Het concept van de Aspe Award blijft ongewijzigd: aan de deelnemers werd gevraagd om een kort verhaal van 1700 woorden te schrijven; exact het aantal woorden dat Pieter Aspe elke dag schrijft. Ook dit jaar moest het verhaal beginnen met de eerste zin van zijn volgende boek. Voor deze editie was dit: 'Waarmee kan ik u van dienst zijn, mevrouw?'.

Behalve eeuwige roem valt de drie laureaten het volgende te beurt: elk verhaal wordt afgedrukt in een speciale uitgave van Aspe NV die dit najaar verspreid wordt. Daarnaast ontvangt de eerste laureaat een som van 1500 euro, de tweede de volledige backlist van Pieter Aspe en de derde één jaar gratis Omer.

Inzendingen werden verwacht voor 1 juli 2016. De Aspe Award 2016 wordt uitgereikt tijdens de Boekenbeurs 2016, die plaatsvindt van 31 oktober tot en met 11 november.

Voor bijkomende informatie over de Aspe Award 2016 kunt u zich richten tot ellen.vantichelt@wpg.be.

Ellen Van Tichelt

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be