Shortlist eerste Aspe Award bekendgemaakt!

Tien genomineerden geselecteerd uit meer dan honderd inzendingen

Op 17 april 2015 lanceerde Pieter Aspe een oproep aan aspirerend schrijftalent om zelf aan de slag te gaan met de eerste zin van Het oor van Malchus, zijn nieuwe thriller die verschijnt op 10 oktober. Met de Aspe Award zal Pieter Aspe jaarlijks op zoek gaan naar nieuw crimetalent om de Aspe NV te verrijken. De spelregels waren eenvoudig: het kortverhaal mocht maximum 1700 woorden tellen – het éxacte aantal woorden dat Pieter Aspe élke dag schrijft –en moest openen met  ‘De les eindigde met een vers uit het evangelie van Mattheus’.

Shortlist

Pieter Aspe omringde zich met een zeskoppige jury die deze zomer de meer dan honderd inzendingen las en herlas, screende op uitgesproken talent en subtiele genialiteit. De jury, bestaande uit Leon Beye (Standaard Boekhandel), Erwin Provoost (filmproducent), Helen Perquy (tv-producer), Wim Krings (boekhandel Krings), Sander Verheijen (Hebban.nl) en Karel Dierickx (uitgever), selecteerde uit de stapel tien kortverhalen. De jury is het unaniem eens over de kwaliteit van de genomineerde kortverhalen, een selectie die onbedoeld evenwichtig is in geslacht, leeftijd en nationaliteit:

  • Amber Cavens, Wingene (België)

  • Peter Dejaegher, Haacht (België)

  • Christof Gheerardyn, Zwevezele (België)

  • Peter Janssen, Arnhem (Nederland)

  • Joris Peeters, Zoersel (België)

  • Jan Posman, Maldegem (België)

  • Nicolet Posthuma, Abcoude (Nederland)

  • Koen Strobbe, Uzès (Frankrijk)

  • Sandra Vets, Sint-Amands (België)

  • Cora de Vos, Bilthoven (Nederland)

Bekendmaking en uitreiking

De winnaars van de Aspe Award worden op 10 oktober bekendgemaakt. De feestelijke uitreiking vindt plaats op 31 oktober op de Antwerpse Boekenbeurs.

De eerste drie verhalen worden gepubliceerd in een speciale uitgave van uitgeverij Manteau, die vanaf 10 oktober wordt verspreid via Standaard Boekhandel en aansluitend op de Boekenbeurs op de stand van WPG Uitgevers. De eerste laureaat ontvangt hiernaast een som van € 1.500, de tweede de volledige backlist van Aspe en de derde één jaar lang gratis Omer, het favoriete bier van commissaris Van In.

 

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be