Stephanie Coorevits houdt een pleidooi voor realistische liefdesidealen, natuurlijke haargroei en het omarmen van het 'vrouw zijn' in alle glorie en banaliteit

In de 'De romantische komedie' schrijft ze met een knipoog naar Lena Dunham en Caitlin Moran over hoe liefde écht in elkaar zit

Lang ben ik ervan uitgegaan dat het me in de liefde net zo zou vergaan als Sneeuwwitje of Ariël. Ik zou op een bepaald moment ergens een beetje zitten chillen, me onledig houden met praten tegen dieren of eventueel een beetje jammen met een handvol kabouters, tot daar opeens mijn prins voor me zou verschijnen.

Uit: Inleiding van De romantische komedie, Stephanie Coorevits.

 

Stephanie Coorevits is het beu dat het in boeken, liedjes en bladen alleen maar gaat over soulmates, de prins(es) op het witte paard en de zoektocht naar die éne die je leven compleet maakt. Hoog tijd voor een reality check! Want we zijn allemaal gewoon maar mensen. We maken allemaal ruzie over wie de meeste plaats in bed inneemt of over wiens beurt het is om te dweilen.

Dit is niet het zoveelste boek over verliefdheid, over de eerste kussen en het samensmelten van twee zielen. De romantische komedie gaat over wat er ná de vlinders gebeurt. Over ‘lang en gelukkig’ en andere fabels.

 

Dat prinsen de neiging hebben om na drie jaar samenzijn af en toe te transformeren in gigantische eikels, daar repte Walt met geen woord over. Nee, liever strooide hij mensen zand in de ogen en deed hij ze geloven dat het altijd rozengeur en maneschijn is op Planeet Relatie. Ik zou zelf wel eens willen weten of Sneeuwwitje haar ‘Charming’ nog even charmant vond nadat ze vier jaar slips met een remspoor in de wasmachine had geduwd. Nadat ze nacht in nacht uit de slaap had proberen te vatten terwijl haar wederhelft weer een bos aan het omzagen was. Of wanneer hij bij het thuiskomen zijn schoenen uittrok en zij een beetje moest overgeven in haar mond. Noem me gerust sceptisch, maar zij zal beslist meer dan één keer gedacht hebben: Bekijk het maar, dan liever zeven lilliputters in een bos.

 

Een troostende handleiding voor mensen die het beu zijn om te streven naar onhaalbare idealen en die hun ‘saaie normaalheid’ helemaal willen omarmen.

 

Ik wil gewoon zeggen dat de eerste jaren van een relatie altijd een sprookje zijn. De persoon voor wie je gevallen bent, is vanzelfsprekend de knapste/leukste/intelligentste persoon ter wereld maar – newsflash – dat wil niet zeggen dat je Prince Charming hebt gestrikt. Dat betekent alleen dat je hersenen met honderd per uur fenylethylamine aan het produceren zijn (het hormoon dat ervoor zorgt dat je je verliefd voelt). Eens stopt die productie en dan vallen je de schellen van de ogen. Als het een beetje meezit, ben je intussen van die persoon gaan houden. Denk je van: oké, hij stinkt soms een beetje, of ze lijkt iets te veel op een paard als ze lacht, maar neem je dat er gewoon bij.

 

Stephanie Coorevits is klinisch psychologe van beroep, schrijven is haar hobby. Ze is getrouwd met Simeon Dikomiti en schrijft wekelijks over de liefde en haar leven in haar column in Dag Allemaal.

-----------------------------------------------------------------

De romantische komedie | Stephanie Coorevits 
ISBN 9789022333327 |  blz. 160 | € 19,99 | Paperback
Verschijnt op 28 september
Uitgeverij Manteau

-----------------------------------------------------------------

 

Ellen Van Tichelt

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be