Studeren is voor strevers

Een schop tegen de schenen van ons onderwijssysteem

Er is iets rot aan het onderwijs in Vlaanderen. Het scoort erg goed als het gaat om jongeren uit de betere sociaal-economische milieus, maar barslecht als het gaat om jongeren uit eerder kwetsbare en laagopgeleide gezinnen. We zitten met een kopgroep die hard rijdt en een lange staart die niet kan volgen en de eindmeet vaak niet haalt. In die staart zit nochtans heel veel talent, dat nu massaal in de steek gelaten wordt.

"In ons systeem sorteren we kinderen voortdurend. Daardoor ontstaat een soort competitie die heel wat leerlingen niet aankunnen. Ook de sterke leerlingen lijden daaronder." Ides Nicaise, onderwijsexpert KU Leuven

Wat loopt er fout? Waarom is zittenblijven en afzakken zo inherent aan ons onderwijssysteem met haar beruchte waterval? Hoe kunnen we meer jongeren aan boord krijgen en houden? Hoe zorgt ons onderwijs ervoor dat jongeren met meer zelfvertrouwen de schoolbanken verlaten?

Met die vragen trok Ann Verlinden op reis langs acht middelbare scholen in Vlaanderen: van in de Westhoek, over ‘den Athenee’ in Antwerpen tot de cité in Heusden-Zolder. Ze brengt inspirerende portretten van strijdbare en rebelse directeurs die meer doen dan excelletjes invullen. De schooldirecteurs Peter Vanthuyne, Mania Van der Cam, Koen Seynaeve, Frank Baeyens, Karin Heremans, Eddy Willems, Katie Steemans en Jurgen Wayenberg zijn de hoofdrolspelers in dit boek.

"Ons systeem is georganiseerde verveling. Het is gemaakt voor een maatschappij die niet meer bestaat. Ik doe er alles aan om dat te veranderen." - Peter Vanthuyne, directeur KTA Ieper.

"We zitten met de erfenis van een generatie die de universiteit het hoogste goed vindt." - Katie Steemans, directeur Campus Caputsteen Mechelen

"We moeten jongeren opnieuw laten dromen en hen helpen die droom vorm te geven." - Karin Heremans, directeur Atheneum in Antwerpen

 

Verlinden verzamelt ook getuigenissen van bevlogen leerkrachten die meer doen dan lesgeven alleen en leerlingen met en zonder dromen. Zo legt Verlinden de zwakke plekken van ons systeem bloot en zoekt ze samen met onderwijsexperten naar hoe we het tij kunnen keren.

"Als er iets is dat ik mis in ons onderwijs, is het zorgen dat jongeren in contact komen met zichzelf. Dat ze zichzelf leren kennen, hun talenten ontdekken en daarop aangesproken worden. De aandacht voor die persoonlijke ontwikkeling ontbreekt in ons onderwijs." - Onderwijsspecialist Peter Van Petegem, Universiteit Antwerpen

Studeren is voor strevers is een ontroerend verslag van een opmerkelijke scholenreis dat uitmondt in een pleidooi voor een onderwijssysteem dat naast het hoofd en de handen meer aandacht schenkt aan het hart.

"Laat ons beginnen met het woord “afzakken” te begraven." - Ann Verlinden, auteur Studeren is voor strevers

 

Op donderdag 2 november brengt Ann Verlinden enkele directeurs voor het eerst samen voor een gesprek over hun bekommernissen, aanpak naar en visie op de toekomst. Afspraak om 13u voor het Rood Podium op de Boekenbeurs in Antwerp Expo.

Ann Verlinden is als docent journalistiek en onderzoeker verbonden aan de Thomas More Hogeschool. Ze werkte jarenlang als journalist en reportagemaker voor televisie. In dit boek vertrekt ze ook vanuit haar eigen verhaal als pioniersleerling. Ze was de eerste in haar familie die naar de universiteit trok.

_______________________________________________
Ann Verlinden, Studeren is voor strevers
ISBN 9789022334553 | 217 blz. | € 19,99 | Paperback
Uitgegeven bij Manteau
Verschijnt op 31 oktober 2017
_______________________________________________

Annelies Laureys

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be