Talloze tips om je taalgebruik te verbeteren en te verlevendigen in 'Schrijven' en 'Met zoveel woorden'

Twee gloednieuwe uitgaven vol gouden taaladvies

Van het opstellen van een zakelijke mail tot het schrijven van een krantenartikel: iedereen die teksten schrijft, botst op taalvragen. Met 'Schrijven!' en 'Met zoveel woorden' helpen taalspecialisten Astrid Houthuys, Ludo Permentier en Rik Schutz je om de puntjes op de i te zetten én om je taalgebruik te verlevendigen met die ene uitdrukking die maar niet van het puntje van je tong wil rollen.

 

Schrijven! Leer de knepen van het vak
Astrid Houthuys en Ludo Permentier delen gouden tips voor tijden van schrijfkramp en twijfel

Hoe schrijf je een krantenartikel? Hoe spreek je de lezer aan in een zakelijk mailtje? Hoe vang je de aandacht van een lezer op je blog? Wat moet er in een persbericht staan? Hoe begin je aan een interview? En hoe pak je een reportage het beste aan?

Ervaren journalisten en tekstschrijvers leren je de knepen van het vak.

Schrijven is een leerboek en een naslagwerk in één, maar het is ook een onderhoudend leesboek. De auteurs geven talloze tekstvoorbeelden en leggen in de marge daarvan uit waarom iets werkt of niet werkt. Met grappige uitglijers en grillige vergissingen.

Schrijven gaat in op taalvragen die iedere auteur zich soms stelt, en ook op spelling en conventies.

___________________________________________________________
Astrid Houthuys en Ludo Permentier, Schrijven!
ISBN 9789059088016 | €24.50 | 248 blz. | Gebonden
Verschijnt op 17 oktober 2016

 

Met zoveel woorden: Gids voor trefzeker taalgebruik
Zet je woorden kracht bij met de juiste uitdrukking en verlevendig je taalgebruik

Soms ligt het op het puntje van je tong. Vaak weet je dat een bepaalde uitdrukking bestaat, maar kun je er even niet opkomen. Daarom is Met zoveel woorden:

  • Onmisbaar voor vertalers
  • Handig voor tekstschrijvers
  • Leuk voor iedereen die zich wil verlustigen aan de rijkdom aan uitdrukkingsmogelijkheden in het Nederlands

Dit boek wijst de weg naar manieren waarop je in het Nederlands iets krachtig en/of beeldend kunt zeggen

KRACHTIG

Versterken van de betekenis van een woord kan op vele manieren: in een — al of niet begrijpelijke — samenstelling (keihard, oerendhard), met een bijvoeglijk naamwoord of bijwoord (verpletterende indruk, diep kwetsen), met een vergelijking (zo hard als beton, branden als een fakkel) en met allerlei woordgroepen (gevecht op leven en dood, vernikkelen van de kou, met volle teugen genieten).

BEELDEND

Alle gangbare Nederlandse uitdrukkingen — een kleine 6.000 — zijn gerangschikt onder trefwoorden die kernachtig de betekenis van de uitdrukking benaderen. Een citaat illustreert bij elke uitdrukking het gebruik en zegt op een subtiele manier iets over de stijl, de context en betekenisnuances.

Ludo Permentier was journalist, redacteur en auteur. Sinds 2006 is hij een van de juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Rik Schutz was uitgever van Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.

____________________________________________________________________________________________
Rik Schutz en Ludo Permentier, Met zoveel woorden: Gids voor trefzeker taalgebruik
ISBN 9789059088092 | 428 blz. | €29.99 | Paperback
Verschijnt op 14 oktober 2016
____________________________________________________________________________________________

Astrid Houthuys is eindredactrice bij De Standaard en doctor in de taal- en letterkunde. Ze organiseert elk jaar voor haar krant de taalweek met bijzondere publicaties over het Nederlands.

Ludo Permentier is journalist, taaladviseur, docent journalistiek en auteur. Elke week schrijft hij de column 'Woorden weten alles' in De Standaard en hij is het Vlaamse jurylid in het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Rik Schutz is verbonden aan de Taalunie en werkte lange tijd bij Uitgeverij Van Dale. De laatste jaren was hij er als senior uitgever verantwoordelijk voor de Grote Van Dale en de reeks grote vertaalwoordenboeken.

Ellen Van Minnebruggen

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be