Tegen de stroom in, een nieuwe synthese over koning Leopold III

Mark Van den Wijngaert verdiept zich met een nieuw boek in de omstreden koning Leopold III

De regeerperiode van Leopold III was de kortste van alle Belgische koningen, maar de controverse die rond hem rees, kent haar gelijke niet in de Belgische geschiedenis. ​In Tegen de stroom in. Leopold III voegt Van den Wijngaert elementen toe aan bestaand onderzoek en komt hij tot een nieuwe synthese.

Overtuigd van de dominante rol die hij als koning moest spelen, weigerde Leopold III compromissen te sluiten met de politieke wereld. Ligt daar de oorsprong van de Koningskwestie of waren andere factoren van betekenis? Het referendum rond zijn terugkeer toonde overduidelijk de communautaire verdeeldheid van België aan. Zijn troonsafstand was de ultieme tol die de eigenzinnige vorst moest betalen voor het feit dat hij zijn plaats niet kende in een parlementaire monarchie die door de democratisering en de partijvorming grondig was gewijzigd.

In Tegen de stroom in handelt Mark Van den Wijngaert niet alleen over de politieke betekenis van Leopold III. Ook zijn familiale achtergrond, de grote invloed van Albert I, zijn huwelijk met Astrid, zijn rol tijdens de Duitse bezetting, zijn bewogen relatie met Lilian Baels, zijn gespannen verhouding met prins Karel en zijn invloed op de jonge koning Boudewijn komen aan bod.

Mark Van den Wijngaert is emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KUBrussel en een veelgevraagd spreker. Hij publiceerde diverse werken over de Duitse bezetting, de Belgische politieke geschiedenis, de internationale geschiedenis en de Belgische monarchie.

 

​'De koning der koningswatchers' - De Tijd

'Specialist in de geschiedenis van de Belgische monarchie' - Het Laatste Nieuws

 

_________________

Tegen de Stroom in. Leopold III - Mark Van den Wijngaert
​ISBN 9789022333419 - hardcover - ca. 160 blz.
​€22,50 - verschijnt op 15 september 2017 bij Manteau

 

Annelies Laureys

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be