Veronique Branquinho en andere mode-iconen lovend over Amélie O.’s ‘De vermaledijde mode’

Amélie O. stelde recent haar boek voor en deed dat in goed gezelschap. Benieuwd hoe dat verliep en wat mode-iconen Veronique Branquinho, Gerdi Esch en vele anderen vinden van het boek? Ontdek het in onderstaande video.

 

"Ik onthoud vooral haar liefde voor de schoonheid van mode en hoe die moet gered worden van de banaliteit. Ik heb dit boek graag gelezen. Hoe ze meesterlijk relativeert en haar beminde broers en zusters en de hele wereld van de mode, waar ik zelf trouwens toe behoor, te kijk zet. Mét liefde, echt wel. De leerling is meester geworden"
​Gerdi Esch tijdens haar openingsspeech op de lancering van 'De vermaledijde mode'

 

Amélie O. (voluit Amélie O. de la Tourette*) werd bekend met haar sekscolumns die ze bundelde in 'Zaad op mijn huid' (2004). Geen seks meer voor Madame tegenwoordig. In 'De Vermaledijde Mode' gooit ze een aanzienlijke hoeveelheid knuppels in het Grote Hoenderhok van de luxekledingbranche, de Mode.

Voor Amélie O. is de mode een vreemd sociologisch verschijnsel waarin vooral afgunst, creatieve kwelling, egoïsme, hysterie en obsessie welig tieren. In 'De vermaledijde mode' heeft ze het in hilarische en soms snoeiharde bewoordingen over de rotverwende kat van haar nonkel Karl L., de grote verdwijning van haar hitsige neef Martin M., maar ook en vooral over de mode als een zichzelf uithollend systeem dat ten dode is opgeschreven. Bovendien blijkt de mode een broeihaard van vlijmscherpe nijd, hopeloze aspiraties, elitarisme, snobisme, vrouwonvriendelijkheid en hilarische zelfoverschatting. Heeft de mode niet stilaan een klein beetje meer engagement nodig en wat minder navelstaarderij? Amélie O. laat er haar licht over schijnen.

Enkele Amélie O. citaten:

"Vrouwelijke modellen worden door mannelijke ontwerpers die zelf op mannen vallen, veeleer beschouwd als een engelensoort, als seksloze halfgodinnen, als levende schoonheidsobjecten, maar niet als vrouwen met een vagina, met schaamlippen en lichaamssappen."

"Ik vraag mij af waarom winkeljuffrouwen soms zo pedant doen en zo neerbuigend, alsof ze met debielen te maken hebben."

"Vraag ik u om te consuminderen? Ja, verdraaid. Koop met uw portefeuille én met uw geweten. Kies voor ontwerpers die ertoe doen, voor stukken die u binnen tien jaar nog week in de hartstreek zullen maken. Kies voor tweedehandse stukken. Kies voor vintage​."

"Als men de hipsters voor iets dankbaar mag zijn, uiteraard naast de herinvoering van de gin-tonic en het baardhaar, dan is het wel voor hun nieuwsgierige attitude tegenover kleren en mode in het algemeen.​"

________________​

'De vermaledijde mode' - Amélie O.
​Verschenen bij Manteau
​ISBN978902233249
​Paperback - 304blz. - €19,99

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be