Vijf vrouwelijke jeugdrechters doen hun verhaal in 'Mevrouw de jeugdrechter'

Een warme oproep om te kiezen voor de jeugd

Melanie De Vrieze laat vijf vrouwelijke jeugdrechters aan het woord. Elk doen ze hun verhaal. Soms boos en gefrustreerd, maar altijd gepassioneerd.

'Ik vecht voor elk kind alsof het het mijne is.' – jeugdrechter Francesca Raes

'Onze jongeren zijn de volwassenen van morgen. Iedereen heeft er baat bij dat ze op tijd hulp krijgen.' – jeugdrechter Mieke Dossche

De verontwaardiging was groot toen in maart 2015 een meisje van zeventien bij het Antwerpse justitiepaleis werd gedropt en bij gebrek aan de juiste opvang de nacht in de cel moest doorbrengen. Dit voorval herinnert iedereen zich, maar het is tragisch genoeg geen alleenstaand geval.

Meer dan 7000 jongeren wachten vandaag op een of andere vorm van hulp. Jeugdrechters staan iedere dag opnieuw voor hartverscheurende keuzes. Noodgedwongen moeten ze kinderen terug naar huis sturen en krijgen dan het verwijt 'onmenselijk' te zijn en te handelen vanuit een ivoren toren. Melanie De Vrieze geeft vijf vrouwelijke jeugdrechters het woord. Ze vertellen hoe ze met hart en ziel proberen om jongeren een kans te geven op een goed leven en hoe ze daarbij ook op grenzen botsen.

Aan het woord zijn:

  • Nicole Caluwé, jeugdrechter in Mechelen
  • Mieke Dossche, jeugdrechter in Gent
  • Francesca Raes, jeugdrechter in Leuven
  • Liesbet Bex, jeugdrechter in Hasselt
  • Sandra Van Steenwinkel, jeugdrechter in Antwerpen

Melanie De Vrieze werkt als freelancejournaliste voor verschillende kranten en tijdschriften. Ze is gespecialiseerd in heldere en leesbare verhalen over vaak complexe onderwerpen. Eerder schreef ze Parket magistraal, een persoonlijke kijk op het leven en werk van vier vrouwelijke parketmagistraten, en De gezichten van de misdaad, over de carrière van gerechtspsychiater Roger Deberdt.

Graag een seintje als er interesse is voor een interview.

----------------------------------------------------------

Mevrouw de jeugdrechter | Melanie De Vrieze
ISBN 9789022332054 | €19,99 | ca. 192 blz. | Paperback
Uitgeverij Manteau
Verschijnt op 15 oktober 2015

----------------------------------------------------------

Alexandra Cousy

WPG Uitgevers

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be