Zacht en eervol - Leo van Bergen

Lijden en sterven in de Grote Oorlog, 1914-1918

Medisch historicus dr. Leo van Bergen zet in zijn magistrale studie, met de aan de Romeinse dichter Horatius ontleende titel, uiteen waarom tijdens de Eerste Wereldoorlog sterven voor het vaderland allesbehalve zacht en eervol was. ISBN 9789022329962 – € 29,99 – 592 blz. – Gebonden - Uitgave van Manteau - verschijnt op 16/05

In ’14-’18 werden voor het eerst op grote schaal machinegeweren, tanks, gas, vliegtuigen en vlammenwerpers ingezet. Deze geïndustrialiseerde oorlogvoering eiste verschrikkelijke lichamelijke en psychische offers van de soldaten. Tijdens de bloedige loopgravenoorlog sloegen bovendien ziekten en epidemieën dodelijk toe.

Elke haast ondraaglijke ooggetuigenis in dit beklijvende oorlogsfresco confronteert de lezer met de waanzinnige werkelijkheid van loopgraaf en slagveld.

Leo van Bergen won de prestigieuze Dr. J.A. Verdoom-prijs voor ‘zijn uitmuntend wetenschappelijk werk op het gebied van oorlog en geneeskunde’. Dit standaardwerk, in het Engels verschenen als Before My Helpless Sight, is eindelijk opnieuw verkrijgbaar.

De manier waarop Leo van Bergen medische inzichten met historische en literaire kennis heeft weten te rijmen, heeft geleid tot een boek dat onontbeerlijk is in de geschiedschrijving over de Eerste Wereldoorlog.

- Stefan Hertmans, auteur van de bekroonde roman Oorlog en terpentijn

Het zou een verplicht boek moeten zijn.

- wereldoorlog1418.nl

Leo van Bergens Zacht en eervol is verreweg de meest aangrijpende studie die ik ooit las over het lot van de soldaten van ’14-’18. Met grote kennis van zaken en even grote compassie heeft hij een eeuw na dato een onvergetelijk monument voor hen opgericht. Deze getuigenis mag in geen bibliotheek ontbreken.

- Diederik van Vleuten, maker van Buiten schot, het succesvolle theaterprogramma over Nederland en WO I

Het beste Nederlandse boek over de Eerste Wereldoorlog.

- De Groene Amsterdammer

Standaardwerk

- NRC Handelsblad

Een indrukwekkende prestatie.

- Leesidee

Uiterst sober, integer, met grote kennis van zaken en vooral zonder enig spoor van sensatie

- Mars et Historia, Nederlandse vereniging voor Militaire Historie

Een monumentaal boek dat een diep menselijk besef bij de lezer achterlaat van wat ‘oorlog’ kan betekenen.

- Geschiedenis der Geneeskunde

Toegankelijke en overrompelende, maar soms huiveringwekkende en grimmige, leesvoer.

- Journal of Military History

Een mijlpaal in de medische geschiedschrijving van de Grote Oorlog.

- Medical History, Cambridge University Press

Een werkelijk mooi en magnifi ek boek. Kortom, koop het, lees het en vertel het aan iedereen.

- Western Front Association

Leesfragment Zacht en eervol

DOCX - 14 Kb

Lies Maes

WPG uitgevers België

Over Angèle

Standaard Uitgeverij is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds Uitgeverij, Angèle en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Neem contact op met

Rijnkaai 100/A11 2000 Antwerpen

03/285.72.29

www.standaarduitgeverij.be